Historie

Het P(l)akhuis is zeker niet de eerste winkel die aan de Hoogstraat 16 de deuren opende. Het pand heeft een interessante geschiedenis. In de 19de eeuw deed het dienst als schoolgebouw, aan het eind van die eeuw brandde deze echter af en werd besloten om de school elders te gaan herbouwen.

Rond 1904 is het huidige pand op deze locatie verrezen. De winkel werd vanaf het begin gebruikt voor de verkoop van fournituren, begin jaren dertig werd de winkel uitgebouwd tot de huidige grootte. De zolder heeft nog een tijd dienst gedaan als verenzolder, er werden matrassen met veren gevuld waar men vervolgens mee de boer opging. Op één van de balken op deze zolder staat nog steeds de prijs van kippenveren (40 ct) van destijds. Tijdens de oorlog werd de eerste verdieping van het pand gevorderd door de bezetters. De fourniturenzaak heeft tot ergens in de zeventiger jaren stand gehouden. Vervolgens is er een slijterij, een woningdecoratie en een antiekzaak gevestigd geweest.

Zelf hebben we het pand april 2007 in ons bezit gekregen. Wij hebben ons best gedaan om het pand zoveel mogelijk in zijn oude glorie te herstellen. De oude balken die onder de verlaagde plafonds zaten zijn weer tevoorschijn gehaald en gerestaureerd. We hebben daarbij ook zoveel mogelijk met de oude traditionele kleuren gewerkt.

Ook is de authentieke stellingkast in de winkel grondig aangepakt en is het originele windvaantje op het dak teruggeplaatst. Hieronder ziet u enkele oude fotos van de Hoogstraat vanaf het einde van de 19de eeuw.